Fakta
Titel: Istanbul - stad utan slut
Författare: Anders Ödahl
Foto: Anders Ödahl
Ca-pris: 145 SEK
Isbn : 91-97 27 33-7-6
Antal sidor : 200
Utkom : mars 2003

Ett litet smakprov ur boken Nerladdningen kan ta lite tid (nytt fönster öppnas).
Sidorna visas i pdf-format och du behöver Acrobat Reader för att kunna läsa. Acrobat Reader är gratis och finns för nerladdning här (nytt fönster öppnas).Istanbul - stad utan slut

Istanbul är Europas snabbast växande storstad och är redan den största staden i vår del av världen. Det är det ekonomiska navet i ett land som gränsar till såväl EU som Iran, Irak och Syrien.
Läget mellan Balkan och Mellanöstern, mellan Svarta havet och Medelhavet, gör Istanbul till en av världens mest eftertraktade städer. Huvudstad i tre imperier under ett par tusen år.
Belägrad av allt ifrån mongoler till ryssar, som aldrig har lyckats inta staden. Erövrad av korsriddare, turkar och så sent som efter första världskriget även av engelsmän.
Med en så spännande historia kan det vara lätt för en besökare att missa dagens Istanbul. Medan sevärdheter som moskéer, palats och basarer speglar stadens förflutna, finns här ett modernt utbud av restauranger, barer, kaféer, nattklubbar och shopping. Det är om denna stad som den här boken handlar.
Istanbul är en stor stad, för stor för Turkiet, men Turkiet behöver en stad som Istanbul. Med detta som förutsättning är det inte konstigt att boken även berör sådana ämnen som mer har att göra med Turkiet än med Istanbul. Det handlar om frågor som är viktiga för landet och dess relationer med omvärlden, och därför också för staden och dess invånare. Exempel på sådana ämnen är förhållandet mellan politik och religion, Cypernfrågan, den ekonomiska krisen samt Atatürk som förutsättning för den turkiska republikens existens.
I den 50-sidiga guidedelen finns allt från stadens historia i korthet till författarens favoritkaféer och de mest användbara webbadresserna.


Läs mer om Anders Ödahl<<<     >>>